Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
forum   forum
KORTJÄRVI
OM KORTJÄRVI VERKSAMHET FRITID FÖRENINGAR AKTUELLT OM PORTALEN GÄSTBOK
Kronoby kommun   På svenska    Skriv ut sidan
FRITID
Sevärt
Naturen
Naturstig
Blomflora
Fiske
Jakt
Fågelskådning
Fåglar
Nybörjarguide
Fågellänkar
Fågelbloggar
Skidspår
Simstrand
Skateramp
Kortjärvi i miniatyr
Terjärv kanotled
NYHETER
Nyheter från Österbottens byar

Fågelskådning i Kortjärvi

Kronoby å som rinner genom byn, breder vanligen ut sig över fältena under vårfloden. Speciellt sjöfåglar och vadare brukar trivas bra på dessa områden. Ån rinner in till Kortjärvisjön från Djupsjön och fortsätter efter några krokar ut till Rekijärvisjön. Mellan Grundfors kvarn vid Djupsjön och Kortjärvisjön är höjdskillnaden ca 6 meter och flera små forsar har bildats på denna sträcka. Kortjärvisjön är grund och rik på växtlighet, och i områden av vassrugg finner många vattenfåglar skydd. Sävsparven och Sävsångaren trivs även i dessa miljöer. De vanligaste sjöfåglarna är gräsand, kricka, bläsand, vigg och knipa. 

Av rovfåglarna har fiskgjuse, brun- och blåkärrhök observerats i Kortjärvi och Rekijärvi, och under de senaste åren har man även kunnat se en brunglada kretsa över området vid sjoända. I skogen kan man stöta på rovfåglar som duvhök och sparvhök. Berguvens hoande läte kan även höras i markerna.

 

Kanadagäss och svanar häckar här. Fiskmås och skrattmås hör till de vanligare arterna, men även gråtrut, dvärgmås och fisktärna har setts i byn. Tofsvipan och storspoven hör till inventarierna sommartid. På öppna fält hör man ofta sånglärkans porlande sång om sommaren.

Kornknarren, som söker skydd i frodiga ängsmarker och odlade fält, har observerats i byn. Sena sommarkvällar och -nätter kan man även höra näktergalen sjunga, t.ex. i någon lund vid Edsviken.

 

 

 

                        

 

Ansvarig utgivare: Kortjärvi Byagårdsförening r.f.     Senast modifierad: 31.5.2004