Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
forum   forum
KORTJÄRVI
OM KORTJÄRVI VERKSAMHET FRITID FÖRENINGAR AKTUELLT OM PORTALEN GÄSTBOK
Kronoby kommun   På svenska    Skriv ut sidan
GÄSTBOK
Sänd en hälsning
Gambäl nyyheitä
Ridtur i mora
Det tar en arbetsdag att teckna en karikatyr
Tryskastiidä
Kortzabyiji
Pärthövel-dikt
Svalkande bilder
Sååjä
Åländskt frimärke
Släktträff vid Lillkalas
Nostalgiska bilder
Robinson Kent
Släktträff på Dahlbacka
Novemberbilder
Fågelblogg
Hur ser skolfreden ut?
Finska mästare
1 Majbilder 2012
Vårbilder i Kortjärvi 2013
Kortjärvi Nappet 2015
KortjärviNappet 2013 bilder
NYHETER
Nyheter från Österbottens byar

Det tar en arbetsdag att teckna en karikatyr

Sammandrag ur Österbottningen 29.10.2007/Oa Lönnbäck

Det finns folk som har oanade talanger och inte gör så stort väsen av det. När man ser vad de åstadkommer häpnas man. Och i detta fall blir man glad av att få se det som skapas. Konstnären heter Magnus Nygård och konstarten är karkikatyrteckning.


När Magnus startade sin skolkarriär hade han en teckningsintresserad lärare i Tom Tiainen.
- Det var nog där som jag fick den inspirerande gnistan och en bra grund, tror Magnus. I högstadiet och gymnasiet valde jag alltid teckning som tillval om det fanns en möjlighet till det.  

En tid låg tecknandet på is innan det senare i och med fast jobb och fast punkt i tillvaron i Karleby smalt igen och nu tar och ger den en hel del av fritiden för Magnus.

 

Fick inspiration i London
Det kan ha varit under en resa till London som Magnus fick en puff att rita karikatyrer.
- På gatan satt en konstnär och tecknade karikatyrer av den som ville. Jag stod och iakttog honom och beundrade hans skicklighet och snabbhet. Där slog mig tanken att jag kunde prova på det också.

Idag har flera vänner förärats med karikatyrer av sig själva, signerade av Magnus. Antingen har personen själv beställt eller så har det varit en överraskning till en födelsedag till exempel. Någon gång är det till exempel uppträdande artister som beställt en affisch av sig som avviker från vanliga fotograferade sådana.

Magnus ser tecknandet som en motvikt till jobbet som systemplanerare. I konsten får man vara mera fri och fantasin kan flöda. Litet av det har han dock fått prova på i jobbets tecken med.
- Jag skapade en tecknad figur som heter Raili som illustration till en tidningsartikel. Hon har medverkat i en serie som jag gjort. Hon används också i firmans utbildningsmaterial. Man vet aldrig var Raili dyker upp i framtiden, funderar Magnus.

 

Utvecklingen
I Kortjärvi finns en aktiv målargrupp och till den hör Magnus. Där kan de prova på olika tekniker under mera erfarna konstnärers handledning.
- Kolkritor, pastellfärger och papper är mina favoriter.

För att en karikatyr skall bli igenkännbar och berätta något måste det personliga hos den avbildade komma fram. Det kan ta tid säger Magnus medan han plockar fram papper och penna och börjar skissa upp ett ansikte.
- Att få rätt idé kan ta dagar. Då funderar jag på vad som är typiskt för just denna person och vad som gör att just den är den. Det kan handla om en viss rekvisita, något som personen sysslar med eller karakteristiska drag i utseendet.


Hur skulle det vara att ha tecknandet som sitt levebröd?

Magnus Nygård tänker efter ett bra tag.
- Det skulle ju bli till arbete då, säger han fundersamt.


 

Ansvarig utgivare: Kortjärvi Byagårdsförening r.f.     Senast modifierad: 31.10.2007