Vintern 2002 beslöt byagårdsföreningen att skriva ner äldre personers berättelser om Kortjärvi.
Till att börja med intervjuade styrelse-medlemmarna flere personer och detta resulterade i två historikhäfte, som utgavs i oredigerad form.
För att komma vidare i arbetet ordnades en kurs i byaforskning, kallad Kortjärvi Forntid-Nutid-Framtid. Kursen pågick i två år med ca 10 deltagare och med Folke Österbacka som kursledare.
Kursdeltagarna samlade in material om seder och bruk i byn, släktuppgifter samt uppgifter om folks yrken, arbeten, bosättning, utflyttning, bolag, föreningar o.s.v.
Äldre bysbor berättade via intervjuer eller skrev själva ner sina minnen från barndomstiden och från de svåra krigsåren. Speciellt Bernhard Sjölind skrev många artiklar om olika arbetsmetoder och sedvänjor i byn.
Lassas släktbok av Verner Lindsjö blev stommen för släktregistret och arbetsgruppen försökte följa upp släkternas spridning ut i världen.
För att få uppgifter om byns uppkomst, tillväxt och öden fick vi hjälp av Max Nygård. Han använde sig främst av material från Landsarkivet i Vasa i sin forskning.